Κλιπ στο στομάχι – Bariclip

Κλιπ στο στομάχι Bariclip

Συχνές Ερωτήσεις

Είμαι κατάλληλος για κλιπ στο στομάχι (Bariclip);

Το κλιπ στο στομάχι ανήκει στις επεμβάσεις οι οποίες γίνονται λαπαροσκοπικά και απευθύνεται σε πάρα πολλούς υπέρβαρους και παχύσαρκους. Tην τελική απόφαση θα την πάρετε μετά από συζήτηση με τον ιατρό κ. Παππή.

Συνοψίζοντας, θα μπορούσε κανείς να πει:

  • Υπέρβαροι ή παχύσαρκοι που έχουν εξαντλήσει τις προσπάθειες μόνιμης απώλειας κιλών με ειδικές διατροφές (δίαιτες), συμπληρωματικά φάρμακα (χάπια ή ενέσεις) και πρέπει να δώσουν επιτέλους λύση. Το ζήτημα είναι πρωτίστως θέμα υγείας και ακολούθως αισθητικό! Με μια λέξη είναι ανάγκη για ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ!
  • Υπέρβαροι με ΒΜΙ πάνω από 29 και έως 40. (δηλαδή περίπου με 10-25 περιττά κιλά)
  • Ασθενείς που έχουν παρουσιάσει παθήσεις, όπως υπέρταση, άπνοιες ύπνου, πόνους στα γόνατα ή τη μέση, δυσκολία στην αναπνοή, πονοκεφάλους (ημικρανίες), υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, προ διαβητική κατάσταση (αντίσταση στην ινσουλίνη) ή Διαβήτη τύπου 2, καρδιολογικά προβλήματα (στεφανιαία νόσο, αρρυθμίες και άλλα) ή κληρονομική προδιάθεση για όλα τα παραπάνω προβλήματα υγείας.
Κλιπ στο στομάχι Vertical Band Gastroplasty
Διεθνείς Επιστημονικές Δημοσιεύσεις για τη μέθοδο σε Παγκοσμίου κύρους Ιατρικά Περιοδικά

Τι ομοιότητες έχει με το γαστρικό μανίκι;

Το κλιπ στο στομάχι επινοήθηκε για να μειώσει εντυπωσιακά τα μειονεκτήματα της επιμήκους γαστρεκτομής ή sleeve gastrectomy ή στην καθομιλουμένη “μανίκι”. Μοιάζει εντυπωσιακά στο μηχανισμό λειτουργίας, λόγω του σχεδιασμού του: Διαχωρίζει το στομάχι κατά μήκος και έτσι φτιάχνει ένα στενό στομάχι, όπως γίνεται στο “μανίκι”. Άρα, ο βασικός μηχανισμός του περιορισμού είναι ΙΔΙΟΣ! Το κλιπ δεν έχει ορμονικούς μηχανισμούς δράσης (όπως μείωση της γκρελίνης κλπ) και γι’ αυτό απαιτεί μεγαλύτερη πειθαρχία από τον ασθενή. Το αίσθημα κορεσμού, όμως, μετά την τοποθέτηση είναι ίδιο με το “μανίκι στομάχου”

κλιπ στομάχου αντί για μανίκι στομάχου

Πως τοποθετείται το κλιπ στομάχου;

Το κλιπ στο στομάχι (Bari clip) τοποθετείται σε 40-50 λεπτά λαπαροσκοπικά γύρω από το στομάχι, χωρίς να προκαλεί οποιαδήποτε αλλοίωση στο όργανο ή τους πέριξ ιστούς. Η διαδικασία είναι αναίμακτη, ασφαλής (χωρίς επιπλοκές) και δημιουργεί δυο τμήματα στο στομάχι.

Τοποθέτηση του κλιπ από σιλικόνη και τιτάνιο στο στομάχι. Απλή και αποτελεσματική λύση.

Τί γίνεται με το τμήμα του στομάχου που αποκλείει το κλιπ στο στομάχι από την υποδοχή τροφής;

Το τμήμα του στομάχου που δε θα δέχεται τροφή συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά! Δηλαδή, δεν έχει κανένα πρόβλημα αιμάτωσης, παράγει γαστρικά υγρά και άλλους παράγοντες απαραίτητους για τον οργανισμό και τα διοχετεύει στον πεπτικό σωλήνα για τη λειτουργία της πέψης. Είναι ένα απόλυτα ζωντανό και λειτουργικό τμήμα στομάχου. Απλά, δε γεμίζει τροφή και δε συμμετέχει στη διαδικασία του κορεσμού.

Το πιο σημαντικό σημείο είναι ότι το “αποκλεισμένο” από την τροφή στομάχι μπορεί να ελεγχθεί όποτε χρειαστεί κανονικά με γαστροσκόπηση. Έτσι, δεν υπάρχουν “τυφλά” (μη προσπελάσιμα) τμήματα του στομάχου καθιστώντας την πρόληψη παθήσεων εφικτή ανά πάσα στιγμή!
Χ. Παππής Έλεγχος με γαστροσκόπηση του στομάχου με Bariclip

Από τι υλικό είναι φτιαγμένο το κλιπ στομάχου (Bariclip);

Το Bariclip ή κλιπ στο στομάχι είναι κατασκευασμένο από ιατρική σιλικόνη και τιτάνιο εσωτερικά. Τα υλικά είναι απολύτως φιλικά στον οργανισμό (βιοσυμβατά) και δεν εμπεριέχουν κανένα κίνδυνο απόρριψης ή άλλης αντίδρασης.

κλιπ στομάχου Bariclip

Ο ειδικός του σχεδιασμός έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, που να προσαρμόζεται στο στομάχι χωρίς να επηρεάζει αρνητικά το τοίχωμα του.

Πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει το κλιπ στο στομάχι;

Δεν υπάρχει «ημερομηνία λήξης» για το κλιπ στομάχου. Μπορεί να αφαιρεθεί οποιαδήποτε στιγμή κρίνει ο κ. Παππής  ή ο ίδιος ο υπέρβαρος. Αυτό έχει να κάνει με την πορεία της απώλειας βάρους. Αν έχει πλήρη επιτυχία, τότε διατηρείται, διότι πιθανή αφαίρεση του μπορεί να οδηγήσει σε επανάκτηση κιλών. Από την άλλη μεριά, αν κάποιος έχει χρόνια το Bariclip και πιστεύει ότι η πρόσληψη μικρών γευμάτων έχει πια γίνει τρόπος ζωής, τότε το κλιπ μπορεί να αφαιρεθεί.

αδυνάτισμα με κλιπ στομάχου πριν και μετά

Τι διαφορές έχει με το γνωστό Γαστρικό Δακτύλιο;

Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ σχέση του σχεδιασμού και του τρόπου λειτουργίας του κλιπ στομάχου (Bariclip) με την ξεπερασμένη πλέον μέθοδο του Γαστρικού Δακτυλίου. Ο σκοπός του κλιπ είναι να δημιουργήσει ένα μικρό μακρόστενο στομάχι και να επιτύχει δραστική μείωση των ποσοτήτων φαγητού που απαιτούνται για να επιτευχθεί κορεσμός! Ουσιαστικά, το κλιπ στομάχου είναι μια «μίμηση» της επιμήκους γαστρεκτομής (μανίκι), αλλά χωρίς να κόβεται και να αφαιρείται τμήμα στομάχου. Η πλήρωση του μικρού αυτού τμήματος του στομάχου είναι ομοιόμορφη.

δακτύλιος στομάχου
κλιπ στομάχου με τροφή

Ο Δακτύλιος Στομάχου προκαλούσε δυσφαγία, δηλαδή δυσκολία στην κατάποση, λόγω του γεγονότος ότι τοποθετείτο οριζόντια. Το αποτέλεσμα ήταν συχνοί εμετοί, γιατί το φαγητό “κόλλαγε”. Επίσης, συχνά είχαμε διαστολή του στομάχου πάνω από τον δακτύλιο και πρόκληση παλινδρόμησης, οισοφαγίτιδας ή διάτασης του οισοφάγου. Επίσης, ο Δακτύλιος Στομάχου αρκετές φορές διάβρωνε το στομάχι (το τρύπαγε), κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στο κλιπ.

Δείτε περισσότερα εδώ…

Είναι, επίσης, σημαντικό να σημειώσουμε ότι η μέθοδος δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με γαστρικο μποτοξ, το γαστρικό μπαλόνι, με τη λαπαροσκοπική μέθοδο γαστρικη πτυχωση ή άλλες μεθόδους που μπορεί να αναφέρονται στο διαδίκτυο!
Περισσότερα…

Πόσα κιλά θα χάσω με το κλιπ στο στομάχι;

Η τοποθέτηση του κλιπ μειώνει πάρα πολύ την ποσότητα της τροφής. Η πείνα δεν είναι λειτουργία του στομάχου, αλλά του εγκεφάλου! Κατά συνέπεια, χρειάζεται προσπάθεια του υπέρβαρου να  ελέγξει τη διαρκή ψευδή και συχνά μηχανική επιθυμία πρόσληψης τροφής. Αν τηρηθούν οι οδηγίες και οι συμβουλές του κ. Παππή, τότε θα χαθούν όλα τα περιττά κιλά! Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση είναι χρυσός κανόνας!

Πρέπει να βοηθήσουμε και εμείς τον εαυτό μας. Το κλιπ στο στομάχι είναι ένα ισχυρό βοήθημα. Δε μπορεί όμως από μόνο του να λύσει όλους τους παράγοντες που οδηγούν στην παχυσαρκία. Αν κάποιος αδυνατεί να πειθαρχήσει, τότε μπορεί να χρειάζεται άλλη επέμβαση, κάτι που θα προκύψει στη συζήτηση με τον κ. Παππή.

Ο στόχος πρέπει να είναι ένα φυσιολογικό ποσοστό λίπους και όχι ένα εξωπραγματικό νούμερο στη ζυγαριά. Αν κάποιος ξεγελάει τη μέθοδο, τρώγοντας συχνά μικρές ποσότητες υπερθερμιδικών τροφών, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι το καλύτερο δυνατό. Η απόφαση να προχωρήσει κανείς σε τοποθέτηση Bariclip πρέπει να συνοδεύεται από την επιθυμία του να αφήσει πίσω λάθος συνήθειες. Πρέπει σε κάθε στιγμή να ρωτάμε τον εαυτό μας: Με αγαπάς; (me agapas)!!!!!!

Πως τοποθετείται το κλιπ στο στομάχι;

Όλη διαδικασία γίνεται λαπαροσκοπικά. Η μέθοδος ανήκει στις Βαριατρικές επεμβάσεις οι οποίες γίνονται λαπαροσκοπικά. Αυτό σημαίνει ότι με γενική αναισθησία, οι επεμβάσεις γίνονται μέσω μικρών τομών των 5-10 χιλιοστών τοποθετείται το κλιπ όπως στις εικόνες που φαίνονται στο site μας.

Το κλιπ στο στομάχι σταθεροποιείται με λεπτές ραφές για να μη γλιστρήσει, αφού ελεγχθεί το μέγεθος του τμήματος του στομάχου που θα δέχεται τροφή με ένα όργανο (bougie) διαμέτρου 12mm. Η επέμβαση κρατάει 40-50 λεπτά και μετά ο/η ασθενής επιστρέφει στο δωμάτιο του, όπου και παραμένει λίγες ώρες, μέχρι να επιστρέψει στο σπίτι του/της.

Κλιπ στομάχι λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκοπική αυτή επέμβαση γίνεται αφού ελεγχθεί ο/η υποψήφιος/α για βασικά θέματα υγείας, ώστε να είναι απόλυτα ασφαλής! Η ιατροτεχνολογική υποδομή του νοσοκομείου μας μαζί με τη χειρουργική μας εμπειρία εγγυάται την ασφάλεια της διαδικασίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό σημείο για την επιλογή που θα κάνει κανείς.

Η λεπτομέρεια που μας δίνει η υψηλής ευκρίνειας κάμερα (Medical Super High Definition) του λαπαροσκοπικού συστήματος λεπτά λαπαροσκοπικά επιτρέπει την τοποθέτηση γύρω από το στομάχι, χωρίς να προκαλεί οποιαδήποτε αλλοίωση στο όργανο ή τους πέριξ ιστούς. Η διαδικασία είναι αναίμακτη, ασφαλής (χωρίς επιπλοκές).

Όσο για την ασφάλεια της ισχύει ότι σε κάθε ιατρική πράξη: υπάρχουν δύο άξονες που πρέπει να αξιολογούνται: ο ιατρός που την κάνει και το νοσοκομείο που την υποστηρίζει! Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι να έχουμε λάβει τη διαβεβαίωση του ειδικού χειρουργού κ. Χ. Παππή ότι κάνει για εμάς!

Πολλοί με ρωτάνε για γαστρικο μανικι τιμη! Οι ιατρικές λαπαροσκοπικές χειρουργικές μέθοδοι πρέπει να εξατομικεύονται και να ελέγχονται τα υπέρ και τα κατά για κάθε ασθενή. Η ερώτηση για το οικονομικό σκέλος της διαδικασίας είναι θεμιτή, αλλά δεν πρέπει να είναι ποτέ η πρώτη!

Τι ανάρρωση απαιτείται μετά τη λαπαροσκόπηση για το κλιπ στομάχου;

Μετά την επάνοδο το βράδυ της επέμβασης στο σπίτι, δεν χρειάζεται, συνήθως, κανένα παυσίπονο. Επίσης, μπορεί κανείς να κάνει ντους και να απολαύσει την άνεση του σπιτιού του! Η επάνοδος στην εργασία είναι κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα. Εξαρτάται, βέβαια από τη φύση της εργασίας (γραφείου ή χειρωνακτική) και από την ιδιοσυγκρασία και επιθυμία του ενδιαφερόμενου. Σε κάθε περίπτωση, η φυσιολογική δραστηριότητα επιτρέπεται από την επόμενη ημέρα, με σεβασμό στην ανάρρωση από μια επέμβαση, ώστε να μην γίνονται υπερβολές. Όλες τις εξατομικευμένες λεπτομέρειες τις συζητάτε με τον κ. Παππή και παίρνετε σαφείς οδηγίες.

Τι θα τρώω μετά την τοποθέτηση του Bariclip;

Και πριν και μετά τη διαδικασία της λαπαροσκόπησης θα σας δοθούν συγκεκριμένες γραπτές οδηγίες για το τι θα πρέπει να προσέξετε. Ιδιαίτερα μετά την επέμβαση θα έχετε συνεχή καθοδήγηση για τη σταδιακή επανένταξη στην κανονική διατροφή. Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να φάει κανείς τις επόμενες ημέρες όπως έτρωγε πριν.

Έτσι, για να αντιληφθεί κανείς το πόσο μικρό έχει γίνει το στομάχι του, ξεκινάει το πρόγραμμα με υγρά για μια εβδομάδα περίπου και κατόπιν πολτώδεις τροφές. 15 ημέρες μετά την τοποθέτηση του κλιπ στο στομάχι, ξεκινάμε να τρώμε κανονικά, προτιμώντας τις μαλακές τροφές. Καθ’ όλη τη διαδρομή αυτή υπάρχει κορεσμός και άμεση πλήρωση του στομάχου, κάτι που δεν επιτρέπει την εκτροπή από τη διατροφή που σας έχει συστήσει ο κ. Παππής.

Κλιπ στο στομάχι διατροφή

Σκοπός είναι η αποκατάσταση της κανονικότητας στη ζωή αυτού που θέλει να χάσει βάρος και να έχει μια απόλυτα φυσιολογική προσωπική και κοινωνική ζωή. Αυτή θα χαρακτηρίζεται από μικρές ποσότητες φαγητού και όλες τις άλλες χαρές που του στερούσαν τα περιττά κιλά! Η απόλαυση των γεύσεων είναι μέσα στη ζωή μας, αλλά δε βασίζεται στην ποσότητα! Μια καινούργια ζωή με άλλη αντίληψη για την ποιοτική καθημερινότητα πρέπει να είναι ο στόχος μας!

Μετά την τοποθέτηση του κλιπ δεν θα πεινάω;

Πολλές φορές με ρωτάνε αν μετά την επέμβαση θα υπάρχει πείνα. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η πείνα είναι μια εγκεφαλικά λειτουργία, που ενεργοποιείται όταν ο οργανισμός έχει έντονη ενέργειας για να επιβιώσει. Αυτό δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει με την αυτόματη μηχανική λήψη τροφής που κάνουμε συχνά, την οπτική επιθυμία να φάμε κάτι, την οσφρητική όρεξη που μας δημιουργείται όταν κάτι μυρίζει όμορφα! Έτσι, είναι σαφές ότι ένα ιατροτεχνολογικό σύστημα που τοποθετείται εξωτερικά στο στομάχι θα μας κάνει να χορτάσουμε με μικρή ποσότητα τροφής αλλά δεν μπορεί να σταματήσει μορφές “πείνας” που προκαλούνται από συναισθηματικούς ή άλλους λόγους.

Τι μπορεί να γίνει για να μην πεινάω μετά το κλιπ και να φτάσω πιο εύκολα στο στόχο μου;

Σε περιπτώσεις που έχουμε δύσκολη απώλεια βάρους (όπως σε καταστάσεις αντίστασης ή όταν έχουν γίνει πολλές δίαιτες στο παρελθόν), έντονη περιστασιακή επιθυμία για γλυκά και “απροσδιόριστη” πείνα υπάρχει η επιλογή της συμπλήρωσης της θεραπείας με φάρμακα. Χάπια ή ενέσιμη αγωγή βοηθούν στη μείωση της όρεξης και στη βελτίωση του μεταβολισμού, ενώ το κλιπ στομάχου εμποδίζει την υπερφαγία (κατανάλωση μεγάλης ποσότητας), συχνά μηχανικά, συναισθηματικά ή από άλλους παράγοντες. Συχνά, ενώ το φάρμακο έχει αποτέλεσμα, η χρόνια συνήθεια επιθυμίας για ποσότητα υπερισχύει. Εκεί, το κλιπ στομάχου είναι η λύση! Η ομάδα του κ. Παππή, περιλαμβάνει ειδικούς παθολόγους, ενδοκρινολόγους και διαβητολόγους, οι οποίοι επιβλέπουν μαζί του τη συμπληρωματική χρήση των φαρμάκων.

Μου λένε ότι είναι “πειραματική” μέθοδος. Τι ισχύει;

Η μέθοδος Κάθετης Γαστροπλαστικής με Κλιπ (Vertical Clipped Gastroplasty) έχει ήδη μια διαδρομή 15 ετών κλινικής εφαρμογής! Πριν από αυτό το διάστημα είχαν προηγηθεί μελέτες και δοκιμές σε πειραματόζωα, που έδειξαν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του υλικού. Καμία μέθοδος δεν δοκιμάζεται “πειραματικά” σε ανθρώπους! Είναι προφανές ότι αυτοί που τα λένε ή/και τα γράφουν πολεμάνε τη μέθοδο για ίδιον όφελος. Το κλιπ στομάχου έχει παρουσιαστεί δεκάδες φορές σε παγκόσμια Συνέδρια και έχει αποτελέσει μέθοδο που συζητείται, με τα αποτελέσματα που παρουσιάζει. Άλλωστε, σε αυτή την ιστοσελίδα εκτίθεται και η ιατρική βιβλιογραφία σε διεθνώς έγκριτα περιοδικά (δείτε στο τέλος της σελίδας εδώ).

Επιπλέον, η λογική και η τεχνική της μεθόδου βασίζεται σε χειρουργικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί εδώ και δεκαετίες και έχουν αποδώσει! (Τεχνική Magenstrasse-Mill, τεχνική Sleeve και άλλες)

Ιδανικά θα πρέπει να κάνετε ιατρικό ραντεβού με τον κ. Παππή για να δείτε αν ταιριάζει σε εσάς!